אוכל ביתי בסגנון טריפוליטאי
מסעדת בכור את שושי היא מסעדת אוכל ביתי המבוססת על המטבח הטריפוליטאי. אנו מסעדה ותיקה, מוכרת ומוערכת הפועלת מזה עשורים רבים בבני ברק ומספקת גם משלוחים לכל הסביבה – בדגש על רמת גן, צפון תל אביב, פתח תקווה – קריית אריה, וכמובן בני ברק עצמה. עבור כל מי שחשקה נפשו במנות אוכל מבושל ביתי – אנו הכתובת החמה והנכונה.
מה אתם יודעים על המטבח הטריפוליטאי?
המטבח הטריפוליטאי, או המטבח הלובי, מציע מבחר עשיר של מנות חמות וביתיות. למעשה, הוא מכונה המטבח הטריפוליטאי ולא המטבח הלובי בדיוק כפי שהעולים מלוב מכונים טריפוליטאים, וזאת מהסיבה הפשוטה שמרבית היהודים בלוב שהגיעו לישראל עם הקמת המדינה היו מרוכזים בעיר טריפולי. מכן ניתן להבין שהמאכלים וסגנונות הבישול השונים של המטבח הטריפוליטאי אינם מגיעים דווקא מעיר אחת ויחידה. נהפוך הוא, הם נותנים ביטוי לשנים רבות של התפתחות המטבח הלובי, המשלב בין נגיעות של מטבח ערבי ולמטבח ים תיכוני, ובנוסף – בחלק מהמרים ניתן למצוא במטבח הלובי גם נגיעות איטלקיות שכן איטליה משלה בלוב לאורך תקופה.
יש לציין כי הקהילה היהודית בלוב היא עתיקה מאוד, ככל הנראה מאז ימי בית ראשון, ועוד יהודים המשיכו להגיע למדינה לאורך הדורות, למשל אחרי גירוש ספרד. ערב הקמת המדינה היו בלוב כארבעים אלף יהודים אשר רובם עלו לישראל וחלק מהם עברו לאיטליה, שבאותן שנים משלה בלוב. לאורך השנים עסקו היהודים בלוב במגוון מקצועות, לרבות בכל הקשור לענף המסעדות, המאפיות, הירקות, הקצביות ובעלי מכולות וחנויות, אולם האוכלוסייה סבלה לאורך השנים ממגבלות שונות. כאשר היו המגבלות מוסרות במידה כזו או אחרות היו פונים היהודים יותר לתחום המסחר ומלאכות היד. יש לציין כי גם השפה העיקרית של היהודים לא כונתה לובית אל טריפוליטנית, שהיא למעשה ניב ייחודי של ערבית ושילוב של כמה שפות נוספות.
אם כן, כאשר מדברים על מטבח טריפוליטאי מתכוונים למעשה למטבח לובי. כך למשל, המסעדה שלנו שהוקמה כבר בשנת 1966 מציעה שלל מאכלים מוכרים ומיוחדים המהווים חלק ממטבח זה. כמובן, הדגש הוא על היותה של המסעדה ביתית והמנות שלה טריות, חמות וטעימות במיוחד. מספר שנים לאחר שהקים סבא בכור את המסעדה הצטרפה לניהולה ביתו שושי. כבר מהתחלה הייתה זו מסעדת פועלים ביתית ואינטימית אשר סיפקה בכל יום מנות מיוחדות ושונות עבור האנשים העובדים באזור. ואולם, עם השנים ולאור הביקוש וההצלחה הלכה המסעדה והתפתחה, והגדילה את התפריט עד שכיום היא מציעה בכל יום את כל המנות.
בישולים ביתיים מעולים
עבור מי שמחפש בישולים ביתיים אנו ללא ספק הכתובת הנכונה. המסעדה מציעה כיום שלל מנות ותבשילים הכוללים בין היתר את הקוסקוס המפורסם שלנו בגרסא בשרית עם עוף או בקר, וכן בגרסא הצמחונית עם ירקות. בנוסף, אנו מציעים מנות אורז או קוסקוס עם מפרומה, מנות אורז עם שעועית, חריימה דגים, קציצות חזרה, תבשילי בשר עם גרגירי חומוס וירקות מבושלים, מפרום ועוד הרבה הפתעות. אז אם אתם שואלים את עצמכם מה המשמעות של אכל מבושל ביתי בסגנון טריפוליטאי, נביא כעת כמה דוגמאות נבחרות:
טבחה בסלק – טבחה היא מאכל טריפוליטאי מוכר וידוע שאותו אנו מכינים ומגישים בימי רביעי כמנה בשרית או צמחונית. יש לציין כי כל אחד מיוצאי לוב מביא עימו את הסודות והעדפות שלו לגבי בישול הטבחה, וכך גם אנו איננו מגלים את המתכון שלנו. באופן כללי, נסביר כי טבחה מכינים עם חתיכות רגל עגל, שעועית אמריקאית מושרית, אוסובוקו חתוך לקוביות, מנגולד, פפריקה חריפה ומתוקה, תפוחי אדמה, כורכום, פלפל חריף, שמן, חומץ ועוד, ונוהגים להגיש את המעדן עם פלפל חריף ועם חלה רכה וטעימה.
מפרום – למפרום יש תרגום פשוט מאוד בעברית של "בשר טחון". זהו אחד המאכלים שאנו מציעים במסעדה והוא מבוסס על המטבח הטריפוליטאי המסורתי. מכינים אותו מבשר בקר וירקות המעורבבים עם ביצים ועם תבלינים שונים כגון פטרוזיליה, פלפל שחור ומלח, וכן עם בצל ועם פירורי לחם. את המרכיבים הללו מערבבים ומכינים מהם קציצות, ולאחר מכן מכינים את הקציצות בסיר שבתחתית שלו מונחות פרוסות עגולות של תפוחי אדמה, המעניקות למפרום טעם ייחודי ועל הדרך גם מונעות מקציצות הבשר להישרף.
צ'רצ'י – זוהי עוד דוגמא של אוכל ביתי המבוסס על המטבח הלובי – טריפוליטאי. את הצ'ירצ'י שנקרא לפעמים גם צ'ירשי מגישים במסעדה שלנו כתוספת לחלק נרחב מהמנות וכמו כן בתור מנה העומדת בפני עצמה. זהו סלט דלעת מתובל שכמו המפרום והטבחה כל אחד מהעדה הטריפוליטאית מכין בצורה קצת שונה, למשל מבחינת סוג הדלוע שאותו בוחרים ומבחינת סוג התבלינים. למשל, יש אנשים שנוהגים להוסיף לסלט הדלעת תבלינים כמו פלפל צ'ומה, כמון, מלח ומיץ לימון וכן תבלינים אחרים במינונים שונים. לעומת זאת, יש אנשים שנוהגים להשתמש בדלעת לצורך הכנת הסלט, יש שמשתמשים בקרע, ויש שמוסיפים בטטה, גזר, קישואים ועוד.
למי מתאימות המנות שלנו?
קודם כל, המנות של מתאימות לכל מי שרוצה מסעדת אוכל ביתי משובחת, ותיקה ובעלת תפריט עשיר ומגוון. בין אם באתם לשבת במסעדה ובין אם אתם רוצים להזמין את המאכלים שלנו לבית או למשרד, מובטחת לכם הנאה שלמה ומשביעה. כך למשל, על הלקוחות שלנו נמנים אנשים המעוניינים להזמין לביתם בישולים ביתיים שהוכנו באהבה ובכישרון, למשל עבור ארוחת ערב או צהריים שלא רוצים לטרוח על הכנתה. כמו כן, המנות שלנו מהוות פתרון מצוין עבור עובדי חברות ומשרדים, שבמקום לצאת החוצה לארוחת הצהריים רוצים לקבל אוכל מבושל ביתי שמחמם את הבטן ואת הלב.
בנוסף, את המנות שלנו נוהגים להזמין אנשים שצריכים לארח באופן ספונטני כמה בני משפחה או חברים, ואין להם את הזמן או היכולת ליצור ארוחה דשנה, טעימה, בריאה וחמה. כמו כן, אנו מציעים פתרונות עבור מגוון צרכים ואירועים עם שירותי קייטרינג של מסעדת אוכל ביתי. כך למשל, ניתן להזמין מאיתנו אוכל ביתי עבור שבת חתן שאתם מקיימים לפני או אחרי החתונה. המנות שלנו יורידו מכתפיכם את כל הנטל הכרוך בבישול והכנת המטעמים לארוחת הבוקר או הצהריים החגיגית, ואנו נעזור לכם לבחור בדיוק את המנות המתאימות ואת כמות, וזאת במחירים נוחים והוגנים. בישולים ביתיים לשבת חתן שאנו מציעים מאפשרים לשתי המשפחות להיפגש בניחותא בבית, בלי עומס או לחץ מיותר, וליהנות ממטעמים המשרים אווירה ביתית וחמימה, וכמובן טריים לחלוטין וטעימים מאוד.
עוד פתרון של בישולים ביתיים אנו מציעים עבור ארוחות שבת, בין אם מדובר בארוחת יום שישי או בארוחות של יום השבת. מדובר במנות מגוונות מאוד שאתם מקבלים אליכם הביתה עם חמגשיות, וכל שצריך הוא רק לחמם אותן על הפלטה במידת הצורך. זהו פתרון מצוין עבור מי שצריך לארח כמות יחסית גדולה של אנשים אבל מסיבה זו או אחרת אינו רוצה או אינו יכול לטרוח על משימת הבישול הארוכה. יחד עם זאת, הוא עדיין רוצה להגיש לאורחים אוכל מבושל ביתי ברמה הגבוהה ביותר, ליהנות מאווירת שבת כהלכתה וגם ממחמאות על הבחירה הקולינרית המצוינת.